همین چند روز پیش بود که امام خامنه ای در دیدار با اساتید دانشگاه بر ترویج و گسترش و توسعه ی زبان فارسی تاکید مکرر کردند و از نخبگان و کارشناسان خواستند به گونه ای عمل کنند که زبان فارسی جایگاه حقیقی و علمی خود را در دنیا باز یابد.ایشان در این باره فرمودند:« لازم است از پیشرفت علمی كشور، برای گسترش و نفوذ زبان فارسی در جهان استفاده شود.»و همچنین ایشان تاکید کرده و فرمودند:« بگونه ای عمل كنید كه در آینده هركسی خواست از پیشرفتهای علمی ایران استفاده كند به آموختن زبان فارسی، نیازمند باشد.»
این امر ایشان که در طول سال های گذشته بارها به شیوه های مختلف بیان شده است متاسفانه از سوی نهادهای مسئول در این باره چندان مورد عنایت و توجه قرار نگرفته است.
زبان و ادبیات فارسی که می تواند از مولفه های مهم تبلیغ فرهنگ اسلامی و ایرانی باشد نه تنها در دانشگاه ها و آموزش و پرورش بلکه در فراگیرترین سازمان رسانه ای و تبلیغی کشور که نام پر مسمای رسانه ی ملی را دارا می باشد نیز مورد کم مهری و بی توجهی قرار می گیرد.
اگر فقط 24 ساعت از برنامه های یکی از شبکه های صداوسیمای جمهوری اسلامی را زیر ذره بین قرار دهید خواهید دید که مجریان ضعیف در سخنوری فارسی و گزارشگران روزانه به چه میزان از واژه های اجنبی بهره می برند – حتی در جاهایی که واژه های اصیل و زیبای فارسی وجود دارد - و موجب جاافتادن کلمات بیگانه در زبان مردم می شوند.
این در حالی است که اگر اراده ی مسئولان رسانه ی ملی بر تبلیغ و استفاده از زبان فارسی قراربگیرد می تواند مجریان و برنامه سازان خود را موظف به استفاده ی مناسب از زبان فارسی کند و برای به کار بردن واژه های اجنبی و بیگانه جریمه و کسر امتیاز قرار دهد.
متاسفانه قصور رسانه ی ملی در قبال زبان ملی به همین جا ختم نمی شود و این روزها شاهدیم که آموزش و فراگیری زبان انگلیسی به شدت از شبکه های مختلف در میان پیام های بازرگانی تبلیغ می شود و انگار نه انگار که رهبر انقلاب استراتژی را بر تبلیف زبان فارسی می داند.از آقای ضرغامی و مدیران و معاونانشان باید پرسید که آیا وقتی رهبری به تبلیغ زبان فارسی امر می کنند ، تبلیغ زبان انگلیسی با حجم بسیار گسترده در رسانه ی ملی حرکت خلاف امر ولایت نیست؟ و جواب آشکار است که تبلیغ زبان بیگانه در رسانه ی ملی حرکت علیه فرهنگ و هویت فرهنگ ایرانی و اوامر آشکار حضرت آقاست.واقعا آیا به دست آوردن سود تبلیغاتی برای صداوسیما مهم تر از اجرای فرمایشات رهبری و قدم برداشتن در راه اعتلای فرهنگ و زبان ملی کشور است؟
کاش آقای ضرغامی پاسخگو باشند که چرا حضرت آقا با زبان فارسی از گسترش و توسعه ی زبان فارسی می گوید و صداو سیما باز تبلیغ انگلیسی می خواند؟ این مغایرت با کدام دیدگاه قابل تفسیر یا بهتر بگویم قابل توجیه است؟
گویی مسئولان رسانه ی ملی جز پخش سخنان رهبری وظیفه ی دیگری ندارند و خود را آن طور که شایسته و بایسته است موظف به اجرای اوامر رهبری نمی دانند.
از سوی دیگر آموزش و پرورش و سازمان آموزش عالی هر سراله بر اهمیت تدریس زبان بیگانه می افزایند و تعداد واحد های درسی آن را افزایش می دهند. مثلا شما برای گرفتن دکتری در زبان فارسی باید ابتدا نمره ی خوبی از آزمون زبان انگلیسی به دست آوری!
خودباختگی زبانی یکی از بزرگترین خودباختگی های فرهنگی است و آن را آغازی بر نابودی فرهنگی می توان دانست. همانگونه که حکیم فردوسی می گوید:«بسی رنج بردم در این سال سی/عجم زنده کردم بدین پارسی»یعنی با قوت بخشیدن به زبان موجب پویایی ایران و ایرانی شده است،نقطه ی عکس آن هم شدنی است،یعنی با تضعیف زبان فارسی ،ایران و ایرانی هم ضعیف خواهد شد.این یکی از دلایلی است که موجب می شود امام خامنه ای بر تقویت و پویایی زبان فارسی جدیت و پافشاری داشته باشند.
ضمیمه:یادم می آید که چندین سال پیش حضرت امام خامنه ای به مسئولین گوشزد کردند که تفسیر قرآن باید از دوران ابتدایی به دانش آموزان آموخته شود اما مسئولین اقدام چندان قابل توجهی انجام ندادند که ندادند. و امروز هم حضرت آقا با بینش عالی خود مساله ی زبان فارسی را امر می کنند ولی گویا هنوز گوش ناشنوای بسیاری از مسئولین شنوا نشده است.
باید با افسوس اعتراف کرد که زبان ملی این روزها بی حامی ترین مساله ی ملی در کشور است و گویی تنها حامی زبان ملی رهبری انقلاب هستند.
رحمان زارع