با تلخی دهان چه کنیم؟
یکی از مهمترین نشانه های روزهداران در ماه رمضان، تلخ کامی و بوی بد دهان است. پزشکان میگویند تلخ کامی، دلایل مختلفی دارد؛ عفونت دندان و لثهها، دخانیات، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، ویتامینهای تجویزی در دوران بارداری و حتی آنتیبیوتیکها، رفلاکس معده، تغییرات هورمونی (استروژن) در دوران قاعدگی و بارداری، دیابت، کارکرد نادرست کلیهها و کبد و درست مراقبتنکردن از دهان و دندان که باعث تجمع جرم و باکتریها میشود، میتواند از دلایل تلخ کامی به شمار رود.
بههمین خاطر به روزهداران توصیه میشود در وعده افطار، مصرف مرکبات و نوشیدن آب پرتقال یا آبلیمو را که منجر به تولید بیشتر بزاق و شسته شدن طعم تلخ دهان در طول روز میشود، فراموش نکنند.
تلخ کامی در دوران روزهداری، با بوی بد دهان هم همراه است. البته این مسأله موقتی است و مشکل جدی به شمار نمیرود، دلیل آن هم این است که فرد برای ساعتهای طولانی غذا نمیخورد، به همین خاطر بدن به شکل طبیعی در هنگام مصرفنکردن کربوهیدرات یا با مصرف رژیم کم کربوهیدرات، مکانیسم تأمین انرژی سلولها را از طریق متابولیسم چربیهای ذخیرهای بدن انجام میدهد که در نتیجه آن اجسام کتونی (Keton Bodies) تشکیل میشوند که این حالت را کتوزیس (Ketosis) میگویند. این اجسام کتونی به علت حضور در جریان خون و گذر از عروق خونی تغذیهکننده سلولهای بافت ریهها، ایجاد بوی بد دهان را باعث میشوند. به همین خاطر توصیه میشود، روزهداران در روز حداقل دو تا سه بار، بعد از وعدههای سحر، افطار و پیش از خواب، مسواک بزنند و پس از آن از نخ دندان و دهانشویه برای جلوگیری از تجمع جرم و باکتریها استفاده کنند. استفاده از نمک نیز در جلوگیری از تجمع باکتریها بسیار کمککننده است.