با توجه به سوالات متعدد بانوان محترمه درباره میزان و اقسام حجاب مد نظر اسلام، بر آن شدم تا به این مناسبت مبارک اقسام حجاب یک بانوی مسلمان که مورد تقاضای اسلام است را شرح نمایم:اولا باید دانست که اسلام با حضور زن در اجتماع و فعالیت ایشان در صورتی که حریمها رعایت و شان و جایگاه زن حفظ شود و به کیان خانواده و تربیت فرزند او لطمه ای وارد نشود موافق است
ثانیا اینکه این مراحل و اقسام حجاب فقط مخصوص وقت مواجهه با مرد نامحرم است. والا در بیم محارم یا در مجالس زنان ضرورتی به رعایت این حجاب نیست (که البته آنجا اقتضاء خاص خود را دارد)
اقسام حجاب:
1- حجاب فیزیکی بدن:
یکی از نازل ترین اقسام حجاب همین پوشاندن بدن از نامحرم است.که باید همه بدن بجز صورت و دستهای بدون آرایش وزینت را بپوشاند.
اما خیلی از مردم حجاب را فقط به همین معنا می شناسند.
آیات متعدد سوره نور(30-31) و سوره احزاب ، این قسم از حجاب را از مسلمانان می خواهد.
2- حجاب در نگاه:
بعد از قسم قبل حجاب معروفترین قسم حجاب ، بحث نگهداری چشم است. قرآن در باره ضرورت نگه داشتن چشم از دیدن نامحرم دستور صریح دارد و مردان و زنان را مخاطب قرار می دهد (آیات 30 و31 نور) و آنها به غعض بصر یعنی فرو افکندن چشم از نامحرم توصیه می نماید.
بی شک چشم چرانی عامل بروز گناهان مختلفی است که بر هیچ کس پوشیده نیست.
زدست دیده ودل هردو فریاد که هر چه دیده بیند دل کند یاد
3- حجاب درگفتار:
قسم دیگری از حجاب رعایت حیاء در گفتار است. در اسلام از همه عوامل جذب نامحرم به گناه نهی شده است . یقینا یکی از انواع جاذبه های یک زن برای نامحرم کلام اوست خصوصا اگر با کرشمه و نازک کردن صدا همرا باشد.
قرآن کریم در آیه 32 سوره احزاب باصراحت زنان را از سخن گفتن با ناز وکرشمه با نامحرم برحذر می دارد.
چرا که افراد بیمار دلی هستند که با شنیدن این نوع سخنان، به گناه افتاده و باعث به خطر انداختن امنیت زنان وجامعه می شوند.
4- حجاب در رفتار:
اعمال و رفتار یک زن مسلمان نیز باید بر محور حیاء باشد تا با سنگینی و وقار خود اجازه نگاه هرزه افراد بیمار دل را به خود ندهد و سدی باشد جلوی سیل گناه.
شکی نیست که نوع راه رفتن، خندیدن، رانندگی کردن و دیگر کارهای یک زن در معرفی شخصیت او نقش دارد.
اسلام از یک زن مسلمان می خواهد تا ضمن داشتن پوشش کامل، همه حرکات و افعال خود را با نوعی وقار و سنگینی همراه کرده تا راه نفوذ افراد شیطان صفت را ببندد و جلوی هر گونه چشم چرانی و ایجاد روابط ناسالم را سد نماید.
5- حجاب در قلب:
مهمترین و عالی ترین بخش حجاب، حجاب در قلب است. که آیه 53 سوره احزای با جمله «اطهر لقلوبکم» به این مهم اشاره می نماید.
ریشه و سرچشمه حجاب و عفاف در قلب است. اگر قلب انسان مسلمان به عبودیت و بندگی زینت شده باشد، اعمال و رفتار صادره از اعضاء وجوارح ایشان نیز بر اساس عفاف و حیاء خواهد بود.
اگر زن مسلمان قلبا این عقیده را داشته باشد که خداوند حکیم خیر و صلاح او را در احکام حجاب او لحاظ کرده، وخدا وند به نص آیات 19 سوره غافر و69 سوره قصص آنچه در دل او نیز بگذرد می داند هرگز خلاف خواست حضرت حق گام برنمی دارد.
این شخص از زندگی خود راضی است و در امنیت کامل ناشی از داشتن پوشش اسلامی، به سر می برد و خدا نیز از او راضی است.
این سعادت دنیا و آخرت از آن کسی است که سر تسلیم در مقابل احکام مترقی خداوند فرود آورد.
به امید سعادتمندی همه زنان و مردان جامعه اسلامی در سایه رعایت حجاب اسلامی.
فراموش نکنیم بیشترین وصیت شهداء به دومساله بود:
پشتیبانی از ولایت فقیه
رعایت حجاب اسلامی
پس کاری کنیم که شرمنده شهداء نشویم.
رقیه کرمی، معاونت هماهنگی موسسه ریحانه المصطفی(س)