«هاجر خانم مادر حضرت امام »
تاکید بسیار اسلام در انتخاب همسر شایسته نشان از یک حقیقت بسیار بزرگ داشته، حقیقتی که در آن زنان به عنوان زمینه و بستری برای پرورش و ایجاد نسل ها محسوب میشوند. چنانچه در کلام علی(ع) و در جریان جنگ جمل زمانی که محمد حنفیه با وجود حمله نتوانستند مانع پیشروی دشمن شوند امام به ایشان فرمودنند که این ضعف و ترس را از مادرت به ارث برده ای.
در خانواده امام (ره) وجود زنان آگاه، بیدار و هوشیار به مسائل سیاسی مسلماً در رشد، بینش و شکل گیری شخصیت ایشان تاثیر بسیاری داشت. چنانچه مادرایشان هاجرخانم از زنان برجسته و منصوب به خاندان علما درآن منطقه محسوب میشدند.
پـدر هاجر، آیت الله میرزا احمد، از علما و مدرسان والامقام بـود که بـرخـى از استادان فـن مناطق کربلا و نجف از محضـرش استفـاده کـرده انـد. عمـوهـاى ایـن بـانـو به نـامهاى: آخـونـد ملامحمدجـواد، آقا نجفـى ملایرى، آقا شیخ فضل الله و برادرهایـش به اسـامـى: حاج میـرزا محمـدمهدى، میـرزا عبـدالحسیـن، حـاج میـرزا زین العابدیـن و آقاحبیب، همه از روحانیان، دانشوران و بعضى از آنان در زمره بزرگان روحانیت محل به شمار مـى آمدند. یکـى از اجـداد بانـو هاجر، حیدر بـن محمـد خـوانسارى، نگارنـده زبـده التصـانیف است. صـاحب کتـاب الذریعه مـى گـوید: وى از اساتید آقاحسیـن خوانسارى (متـوفى ۱۱۹۸ق) مى باشد.(۳)
۳- مجله نـور علـم، مقاله نجـوم امت، ناصر باقرى بیدهنـدى، دوره سوم، شماره ۷، ص۸۳