گروه معارف گویدا / «حوا آسن» یکی از حافظان ممتاز قرآن است که از دوران کودکی به واسطه صوت تلاوت زیبای عمویش و همچنین موج قرآنی که در آن زمان با نشان دادن «محمدحسین طباطبائی» حافظ خردسال کشورمان در رسانه ملی ایجاد شده بود، به حرکت به سمت امور قرآنی علاقهمند میشود و بر همین اساس پس از اخذ دیپلم در دوره تربیت مربی قرآن در استان قم شرکت میکند و به یادگیری فنون تلاوت قرآن اهتمام میورزد اما به دلیل عدم وجود امکانات و کلاسهای قرآنی در استان هرمزگان تصمیم میگیرد در منزل و بدون استاد، حفظ قرآن را آغاز کند.
آسن در ابتدای این مسیر نوارهای کاست استاد «منشاوی» را تهیه و به مرور زمان سورههای قرآن را حفظ کرد. وی که در مدت هشت سال توانست به حفظ کل قرآن نایل بیاید، دو سال از این زمان را به مرور محفوظاتش اختصاص داد تا بتواند به صورت اصولی و همراه با ترجمه و مفاهیم حفظ قرآن را به اتمام رساند.
آسن که خواهران خود را نیز تشویق به حفظ قرآن کرده، معتقد است افراد برای ورود به عرصه حفظ قرآن باید در ابتدا مبانی سطح یک تلاوت را یاد بگیرند تا در مسیر حفظ قرآن خسته نشوند.
این حافظ ممتاز قرآن از مسئولان خواست که در راستای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن جدیتر عمل کنند و برای رسیدن به این هدف از هیچ کوششی دریغ نکنند.
به منظور آشنایی بیشتر با «حوا آسن» حافظ ممتاز قرآن که در هشتیمن دوره طرح اعطای مدرک تخصصی به حفاظ توانست حائز مدرک درجه دو شود، به گفتوگو نشستیم که شرح آن در ادامه میآید.
خودتان را معرفی کنید.
حوا آسن متولد 17 فروردین ماه سال 1359 در استان هرمزگان هستم.
دیدن توانمندیهای «محمدحسین طباطبائی» در حفظ قرآن نخستین مشوقم بود
چه شد که وارد فعالیتهای قرآنی شدید؟
خانواده من خانوادهای مذهبی هستند که به تلاوت قرآن اهمیت میدهند به ویژه عمویم که به زیبایی قرآن را تلاوت میکند و فرزندانش نیز حافظ قرآن هستند بر همین اساس من نیز به واسطه توجه آنها به قرآن سعی میکردم علاوه بر تحصیل به امور قرآنی نیز اهتمام ورزم. در دوران راهنمایی بودم که موج قرآنی ایجاد شده بود به طوری که همواره از «محمدحسین طباطبائی»که کودکی خردسال و حافظ کل قرآن بود برنامه پخش میشد و این امر نقطه عطفی در زندگی من برای حرکت به سمت حفظ قرآن بود.
پس از آن نوارهای کاست استاد «عبدالباسط» که قرائت تحقیق بود میگذاشتم و حفظ میکردم اما به دلیل مشغلههای درسی نمیتوانستم به صورت مداوم آیات قرآن را حفظ کنم تا اینکه پس پایان تحصیل در مقطع دبیرستان و اخذ دیپلم در دوره تربیت مربی روخوانی سازمان دارالقرآن شرکت کردم و با اصول تلاوت قرآن آشنا شدم و این امر انگیزهام را برای حرکت در عرصههای قرآنی چند برابر کرد البته در ابتدا دوست داشتم که در قرائت قرآن فعالیت کنم اما به دلیل نبود امکانات و کلاسهای تلاوت نتوانستم به صورت تخصصی تلاوت قرآن را فراگیرم، پس از آن احساس کردم که حفظ قرآن را میتوانم در منزل و بدون شرکت در کلاس شروع کنم بنابراین در منزل اقدام به حفظ قرآن کردم.
حفظ قرآن با وجود سختیهای فراوان برایم شیرین بود
چگونه تصمیم خود را برای حفظ قرآن در منزل عملی کردید؟
پس از اینکه تصمیم گرفتم قرآن را حفظ کنم نوار کاست استاد «منشاوی» را تهیه و کمکم شروع به حفظ قرآن کردم البته در این امر عجله نداشتم و حتی اصلا فکر نمیکردم که بتوانم کل قرآن را حفظ کنم به طوری که گاهی سالی دو یا پنج جزء از قرآن را حفظ میکردم و گاهی نیز محفوظاتم فراموش میشد و مجبور بودم از ابتدا قرآن را حفظ کنم. در شهر ما کلاس حفظ هم نبود به همین دلیل حفظ کل قرآن را با فراز و نشیبهای فراوانی به اتمام رساندم به همین خاطر شیرینی حفظ قرآن برایم غیرقابل وصف بود.
حفظ اصولی قرآن در منزل هشت سال طول کشید
شما در چه مدتی حفظ قرآن را به پایان رساندید؟
سال 1379 حفظ قرآن را شروع کردم و در سال 1386 حافظ کل قرآن شدم البته دو سال از این مدت را اصلا به حفظ نپرداختم به طوری که باید گفت در مدت هشت سال توانستم قرآن را حفظ کنم.
دلیل نپرداختن به حفظ در این دو سال چه بود؟
چون کلاس حفظ در شهر وجود نداشت و در منزل حفظ قرآن را پیگیری میکردم نیاز به مرور محفوظات و داشتن برنامه بیشتر بود به همین دلیل دو سال از این مدت را به مرور محفوظات پرداختم چرا که برایم حفظ اصولی قرآن از اهمیت بالایی برخوردار بود.
هدفم مرا در طی کردن ادامه مسیر کمک کرد
این مدت طولانی شما را برای طی کردن ادامه راه ناامید یا خسته نکرد؟
در ابتدا قصد حفظ کل قرآن را نداشتم و فکرش هم نمیکردم که بتوانم کل قرآن را حفظ کنم بنابراین هدفم انس با قرآن بود بر همین اساس در این راه نه تنها خسته نشدم بلکه هر چه پیش میرفتم علاقهام به ادامه دادن مسیر بیشتر میشد.
در اوایل دوران حفظ در مسابقات هم شرکت میکردید؟
بله پس از حفظ حدود 10 جزء از قرآن در مسابقات قرآنی شرکت کردم.
نخستینبار در چه مسابقاتی شرکت کردید؟
نخستینبار در مسابقات سراسری اوقاف شرکت کردم و در همان مسابقات توانستم در مرحله استانی رتبه نخست را کسب کنم البته در آن زمان تنها 10 جزء از قرآن را حفظ بودم به همین دلیل به مرحله کشوری راه نیافتم اما وقتی کل قرآن را حفظ کردم سه بار در مسابقات سراسری قرآن و همچنین در آزمونهای اعطای مدرک تخصصی به حفاظ شرکت کردم.
در دوران حفظ خوابهای قرآنی میدیدیم
خاطرهای از زمان حفظ قرآن هم دارید؟
دوران حفظ برایم زمانی پرخاطره بود به طوری که حتی خواب قرآنی هم میدیدم؛ یعنی وقتی در زندگی اتفاق خاصی میافتاد در خواب میدیدم که آیهای از قرآن را میخوانم یا میشنوم؛ به عنوان مثال یک بار مشکل سختی داشتم در خواب آیه چهارم سوره مبارکه «بلد» را دیدم که میفرماید: «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِی کَبَدٍ؛ به راستى که انسان را در رنج آفریدهایم» که همین امر مرا آرام کرد.
شیعیان هرمزگان به حفظ قرآن کمتوجه هستند
با توجه به اینکه در استان هرمزگان مسلمانان اهل سنت هم به فعالیتهای قرآنی میپردازند، از ارتباط آنها با خودتان بگویید.
زمانی که حفظ قرآن را آغاز کردم شیعیان بندرعباس توجه شایستهای به حفظ قرآن نداشتند در حالی که مسلمانان اهل تسنن کلاسهای قرآنی برگزار میکردند و به حفظ اهمیت زیادی میدادند اما در کلاسهایشان شیعیان را ثبتنام نمیکردند به همین دلیل من نیز تصمیم گرفتم در منزل و بدون داشتن استاد به حفظ قرآن بپردازم.
به نظر شما حفظ قرآن چه تأثیری در زندگی افراد دارد؟
حفظ و انس با قرآن آرامش خاصی به افراد میدهد که باعث تغییر جهانبینی افراد میشود. اگر من وارد این عرصه نمیشدم شاید با چنین نگرش مثبتی نمیتوانستم زندگی کنم.
پیش از ورود در عرصه حفظ، مبانی سطح یک تلاوت را بیاموزید
چه توصیهای به افرادی که دوست دارند حافظ قرآن شوند، دارید؟
در گذشته حفظ قرآن به این آسانی نبود به طوری که نه تنها امکانات بلکه کلاسی هم وجود نداشت اما هماکنون به برکت فرمایشات مقام معظم رهبری کلاسهای قرآنی بسیاری برگزار میشود که حفظ قرآن را آسان کرده است. البته توصیه میکنم افراد پیش از ورود در عرصه حفظ قرآن توانمندیهای خود در تلاوت، روخوانی و تجوید را تقویت کنند تا بهتر به حفظ قرآن نایل آیند که در این راستا باید از شرکت در کلاس و محافل قرآنی غافل نشوند.
شما در آزمونهای اعطای مدرک تخصصی به حفاظ حائز مدرک درجه دو شدید، در این آزمونها علاوه بر حسن حفظ و تجوید، مفاهیم نیز امتیاز دارد، چگونه به مفاهیم قرآن تسلط پیدا کردید؟
برای ترجمه و مفاهیم قرآن از ترجمه قرآن استاد بهرامپور استفاده میکردم به طوری که همزمان با حفظ آیات به ترجمه و مفاهیم قرآن نیز میپرداختم.
هماکنون تدریس هم میکنید؟
بله وقتی حافظ قرآن شدم در جامعةالقرآن قم کلاس تربیت حافظ قرآن را گذراندم و هماکنون نیز در جامعةالقرآن استان هرمزگان تدریس میکنم.
به نظر شما حفظ قرآن را باید از چه سنی آغاز کرد؟
بهترین سن برای حفظ قرآن 12 تا 18 سالگی است. اگر من نیز در این زمان حفظ میکردم به طور حتم موفقتر بودم.
حافظان الگویی برای سایر افراد در عمل به دستورات قرآن باشند
وظیفه حافظان در قبال قرآن چیست؟
حافظان باید به دستورات اسلام و قرآن عمل کنند نه اینکه تنها حافظ قرآن باشند بلکه در عمل نیز باید نشان دهند که به قرآن و دستوراتش اهمیت میدهند به طور کلی حافظان باید الگویی برای سایر افراد در عمل به دستورات الهی باشند.
کدام یک از سورههای قرآن را بیشتر دوست دارید؟
آیاتی که خداوند بندگان را مخاطب قرار میدهند از لطافتهای خاصی برخوردارند؛ به طور مثال در آیه 53 سوره مبارکه «زمر» که میفرماید: «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ؛ بگو اى بندگان من که بر خویشتن زیادهروى روا داشتهاید از رحمت خدا نومید مشوید در حقیقت خدا همه گناهان را مىآمرزد که او خود آمرزنده مهربان است».
ارتباط قرآنیان با دانشآموزان، تحقق 10 میلیون حافظ قرآن را سرعت میبخشد
چه انتظاری از مسئولان فرهنگی کشور دارید؟
مسئولان در تربیت حافظان قرآن به ویژه در استانی همچون هرمزگان که تحت تأثیر اقدامات ضددینی است، جدی باشند تا مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن تحقق یابد. همچنین امیدوارم مسئولان آموزش و پرورش به حافظان قرآن توجه بیشتری داشته باشند چرا که ارتباط دانشآموزان با حافظان قرآن میتواند کشور را در رسیدن به این هدف نزدیکتر کند.
فعالیتهای قرآنی را در اولویت برنامههای خود قرار دهید
در انتها اگر صحبتی دارید بفرمایید.
امیدوارم مردم با قرآن انس بیشتری بگیرند و برای ارتباط با قرآن که راه سعادت را به انسان نشان میدهد از هیچ کوششی دریغ نکنند به طوری که در جلسات قرآنی حضوری فعال داشته باشند و فعالیتهای قرآنی را در اولویت برنامههای خود قرار دهند.
فارس