روش حفظ قرآن
افراد بسیاری هستند که به حفظ قرآن علاقه مندند اما شاید به سبب دسترسی نداشتن به یک استاد یا نداشتن یک برنامه ی منظم و قابل اجرا تا کنون نتوانسته اند به این توفیق بسیار سفارش شده دست یابند. ما در اینجا روشی ساده و قابل اجرا برای همه که وقت زیادی هم نمی گیرد را برای علاقه مندان توضیح می دهیم.
لازم به ذکر است این روش با نام حفظ ماندگار را سالهاست با شاگردان کلاس های خودم اجرا کرده ایم و الحمدلله نتایج رضایت بخش بوده است.
این روش در صورت توانایی فرد در روانخوانی قرآن مجید روزانه حداکثر دو ساعت ونیم تا سه ساعت وقت لازم دارد که به شرح زیر است:
حفظ: هر شب 20تا 30 دقیقه
بیست درس: هر شب پس از حفظ حدود 20تا 30 دقیقه
سه درس: 5 دقیقه صبح،5دقیقه ظهر، 5 دقیقه غروب.
یک پانزدهم حفظ: در صورت حافظ کل بودن حدود 70تا 90 دقیقه.
یک جزء روخوانی:30تا60دقیقه.
حفظ ماندگار
1-مرحله ی حفظ
قرآن آموز باید هر شب یک سوم یک صفحه ی 15 خطی با خط عثمان طه را با معنی(معنی در اندازه ی فهم آیه) حفظ کند.
البته قرآن آموز پس از اتمام جزء سوم در صورت روان شدن در حفظ می تواند شبی نیم صفحه و پس از پایان جزء هفتم باز هم در صورت تشخیص استاد و روانی در حفظ می تواند شبی یک صفحه حفظ کند.البته آفت کار حفظ عجله برای زودتر حافظ کل شدن می باشد. رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.
2-مرحله ی تثبیت
قرآن آموز باید هر شش ساعت سه درس آخر خود را بصورت حفظی مرور کند.این عمل تا 72 ساعت باید ادامه یابد.برای راحتی فرد می تواند پس از نماز صبح،پس از نماز ظهر و پس از نماز مغرب سه درس آخرخود را حفظی بخواند. و همچنین در هنگام مرور بیست درس که شب ها پس از مرحله ی حفظ انجام می شود باز آن سه درس مرور خواهد شد.مثال: اگر کسی شبی یک صفحه حفظ می کند و مثلا امشب صفحه ی 45 را حفظ کرده ،سه درس او می شود صفحه ی43 وصفحه ی44 و صفحه ی45.
3- مرحله ی تسلط( بیست درس)
قرآن آموز باید تا بیست و یک شب ، هر شب پس از حفظ قسمت جدید ، بیست و یک قسمت آخر حفظ شده را بصورت حفظی مرور کند و پس از آن سه قسمت آخرحفظ کرده را یکبار روخوانی کند.( برای رفع اشتباهات احتمالی)
مثال: اگر فرد روزی یک صفحه حفظ می کند و مثلا امشب صفحه ی 45 را حفظ کرده است؛
بیست درس او می شود صفحه ی 25 تا صفحه ی 45 که بیست و یک صفحه می باشد. و سه قسمت آخرش می شود صفحات 43،44،45
4- مرحله ی ماندگاری
قرآن آموز باید هر روز یک پانزدهم محفوظات خود را حفظی مرور کند.
مثلا اگر کسی 45 صفحه حفظ کرده باید روزی 3=15تقسیم بر45 سه صفحه حفظی بخواند و اگر کسی 300 صفحه حفظ کرده باید روزی 20=15تقسیم بر300 بیست صفحه حفظی بخواند.و این کار باید همواره ادامه یابد و پس از پایان حفظ کل هم همواره ادامه داشته باشد.
5- روخوانی
هر کس می خواهد با این روش حفظ را شروع کند باید از همان روز اول بدون توجه به میزان محفوظات روزی یک جزء رو خوانی کند.در واقع هر ماه یک ختم روخوانی قرآن داشته باشد تا ذهنش برای حفظ آمادگی بیشتری پیدا کند.
البته نقش استاد و حضور مرتب در کلاس را نباید کم دانست. معمولا افرادی که حفظ را شروع می کنند اگر کلاس را کنار بگذارند کم کم حفظ را هم کنار می گذارند.در ضمن در هیچ یک از مراحل حفظ نباید نظم از بین برود و مثلا فرد دو روز حفظ کند و یک روز نکند بلکه کار همواره باید مرتب و بدون قطع شدن ادامه یابد.
آخرین توصیه:پیشنهاد می کنم هر شب فقط 3 خط حفظ کنید و هرگز برای حافظ کل شدن عجله نکنید و بدانید که ان شاء الله صابران حافظ می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در کلاس های غیرحضوری حفظ قرآن کریم می توانید به پایگاه اینترنتی حفظ تلفنی به نشانی http://hefzetelephoni.ir مراجعه کنید.
برنامه کامل حفظ قرآن ؛ بخش اول
برنامه کامل حفظ قرآن ؛ بخش دوم
برنامه کامل حفظ قرآن ؛ بخش سوم